Åsikter

Vi förlorade slaget men kriget är viktigast

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Det har skällts mycket och tagit 17 år. Men banne mig om det nu inte verkar som att Världsarvet kan vara till nytta för södra Öland.

Vi ska givetvis inte ropa hej än.

Fortfarande finns det stora möjligheter för nya dikeskörningar.

Anställningen av Lasse Wellin för EU-medel är ett steg i rätt riktning. Världsarvssamordnaren Emma Rydnér har gjort ett engagerat arbete, men hon har dessvärre också fått stå ensam och ta mycket stryk av sommarstugemaffian i utvecklingsfrågor.

Lasse Wellin blir med sina erfarenheter en perfekt vapendragare till Rydnér. Han har drivit ”omöjliga” projekt tidigare med framgång. Jag tänker då framför allt på åren vid Skäftekärr på norra Öland, men också som den lokale spindeln i EU:s Leadernät.

Genom det har Lasse Wellin lärt sig att hitta i EU:s byråkratiska korridorer och samtidigt skaffat sig kunskaper i både hur man bäst söker stöd och framför allt hur stöden bäst förvaltas.

Och Wellin kunde knappast kommit in i ett bättre lägre, så där lagom efter ”slaget”. Ni vet härdsmältan där miljödomstolen och Riksantikvarieämbetet gick på sommarstugelinjen och satte stopp för Cementas gröna vindkraftsprojekt, när både LRF och Ölandsbladet krävde utträde ur världsarvet.

Det hade helt enkelt gått för långt. När inte ens ”bevakande” Riksantikvarieämbetet visste varför södra Öland fått sitt världsarv, att det handlade om hur landskapet formats av människorna, så var det dags att sätta ner stövlarna i Alvarmyllan!

Öland får inte bli något Skansen, ett museum, det överlever vi aldrig.

Förhoppningsvis fick diverse myndigheter, bevakande eller inte, någon mer förståelse för hur vi ölänningar känner inför vårt världsarv. Så låt vara att vi förlorade slaget om något vindkraftverk, men det är kriget som är det viktigaste.

Ur askan har nu trevliga arrangemang börjat både profilera och locka människor till södra Öland. Vi pratar Världsarvsveckan, Mat i världsarvet, Ostfestival, Skapande skola, Musik i världsarvet, Geocaching i världsarvet och Vandra i världsarvet.

Sedan måste Världsarvshuset lösas en gång för alla, alltså, samlingsplatsen, utställningslokalen med sammanfattningen om världsarvet. Det som kan vara utgångspunkten för bussresan, studiebesöket eller utflykten.

Men jösses, ett världsarv som vi vill locka besökare, utan något så viktigt som ett besökscentrum? Fortfarande 17 år efter utnämningen har Lasse Wellin och de andra frågetecken att räta ut kring södra Ölands världsarv!