Åsikter

Stålbad för socialnämndens nya ordförande

Marcel van Luijn
 ,
Marcel van Luijn
.
Foto:Arkiv
Marcel van Luijn
.

Efter årsskiftet får socialnämnden i Borgholm en ny ordförande. I samband med Gunilla Johanssons avgång får S berätta i media om allt gott som (de) har åstadkommit.

Det som har nämnts mest under snart tre år är arbetskläder till personalen, trots att detta redan fanns med i den budget som arbetades fram innan valet. Det som inte nämns lika ofta är den dåliga ekonomin socialnämnden brottas med.

Den nuvarande majoriteten fick ärva en god ekonomi vad gäller skola, vård och omsorg. Idag går utbildningsnämnden med 7,4 miljoner i underskott och socialnämnden med 16,4 miljoner. Detta trots tillskott under året med 2,9 miljoner till utbildningsnämnden och 7,1 miljoner till socialnämnden. I verkligheten går socialnämnden alltså minus 23,5 miljoner.

Bortsett från intäkter kopplade till ensamkommanda ungdomar var resultatet 2016 redan minus 10,2 miljoner. Men det var ju ”bara gnäll” när jag påpekade detta. Sedan dess har jag vid flera tillfällen belyst det växande underskott i våra kärnverksamheter. Det är först nu flera börjar se allvaret i situationen. Jag förstår att kommunalrådet inte vill prata om besparingar när man under två år slagit sig för bröstet om hur bra kommunens resultat är.

Faktum är att utbildningsnämnden 2018 har ca 5 miljoner mindre att driva verksamheten med än i år. Och socialnämndens nya ordförande Magnus Ståhl ska hitta drygt 11 miljoner att spara jämfört med 2017. Det är en fråga som inte kan nonchaleras och det hade varit intressant att höra något om detta i samband med ordförandebytet.