Åsikter

(S)jälvmål i jämställdhetsdebatten

Åsikter Artikeln publicerades

Det blir pinsamt när politiker ska debattera sådant de alldeles uppenbart saknar någon som helst kunskap om. Carina Adolfsson Elgestam försöker ge sig in i en könsrollsdebatt kring fotboll med 30 år gamla argument.

Vi skulle ha kunnat dra på munnen åt insändaren, vilken ni kan läsa här nedan. Men när det är Mörbylånga kommuns oppositionsledare som författat den så tar man sig för pannan. Om hon är lika dåligt uppdaterad i andra ämnen som hon uppenbarligen är när det gäller fotboll och Ölandsbladets sportsidor så är det bekymmersamt för S-gruppen. Jämställdhet är tveklöst en av våra viktigaste samhällsfrågor, om inte den viktigaste. För en tidning och en idrottsförening i tiden gäller det att anamma det, och det inte bara genom ord utan också genom handling.

Carina Adolfsson Elgestam totalsågar Ölandsbladets fotbollstidning med argument hämtade från 1980-talet. Dessvärre har hon uppenbarligen inte läst Ölandsbladets sportsidor de senaste 30 åren eller för den delen sett hur öländska idrottsföreningar tar hand om sina flickor. Exempelvis belönades Ölands frisinnade kvinnor RM IF för det fina arbete föreningen i många år gjort tillsammans med sina tjejer.

Jag skulle rekommendera Carina Adolfsson Elgestam att läsa Ölandsbladets sportsidor oftare än vart 30:e år. Då skulle hon se att sedan många år tillbaka består Veckans lag i både fotboll och innebandy av både tjejer och killar. Hon hade kunnat se hur vi varje vecka toppar och bereder plats för tjejer, inte för att det är politiskt korrekt utan för att det är så det måste vara, prestation oavsett kön. I lördags fortsatte sporten sina populära listor, den här gången med en presentation av öns största målskyttar där tre av sju profiler var flickor. S-ledaren missade också tydligen Innebandybladet som föregick Fotbollsbladet. Där var det två duktiga innebandytjejer på förstasidan.

Jag kan berätta för dig att vi på Öland har elva herrlag mot fyra damlag. I Fotbollsbladet veks 18 sidor för herrlagen och åtta för damlagen, samt även två för domarna. Procentuellt sätt fick därmed damlag och domare mer uppmärksamhet än herrlagen. Att vi katalogiserar tidningen gör vi för läsarens skull, det blir lättare att hålla ihop dam- och herrsektioner.

Det är bedrövligt att män och kvinnor 2015 fortfarande inte har lika lön för lika arbete. Det är en skandal då kvinnors sjukdomar inte tas på lika stort allvar av landsting och det är rent ledsamt hur företagens styrelserum ser ut. Så, Carina Adolfsson Elgestam, du har gjort ett rejält självmål. Ta hjälp av någon som vet åt vilket håll du ska sparka!

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Ölandsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På olandsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på olandsbladet.se. På tider då Ölandsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på olandsbladet.se

olandsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på olandsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Ölandsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.