Åsikter

Såhär blir det när alla poliser tas till Malmö!

Åsikter Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Ölandsbladet

Tjuvar tagna på bar gärning, polisen får både bilder och registreringsnummer. På ett halvår hör inte målsäganden någonting, sedan bara ett brev om att polisutredningen lagts ner. Polisen har monterats ned i sydöstra Sverige och på Öland i synnerhet.

Den enskilda polisinsatsen är nog inte så mycket att säga om. Inbrottet hos Camilla i Arontorp ägde rum i augusti. Man skulle kunna ha tänkt sig att det utlöst viss polisaktivitet när hon presenterade både bilder och registreringsnummer på misstänkta tjuvar tagna på bar gärning. I synnerhet som maskinparken dessförinnan drabbats av fyra dieselstölder på kort tid.

Men anmälan hamnade på hög. Och när högen av outredda brott i våras växte sig för stor så kallades poliser från utryckningen in för att ”beta av” anmälningarna som blivit liggandes.

Ett halvår senare fanns det förstås ingen anledning för polisen att tro gärningsmännen var kvar på orten och att brottet någonsin skulle kunna leda till fällande dom. Det är verkligheten för den som drabbas av brott. Skjutningarna och mordbränderna i Mörbylånga är annan brottslighet på Öland som inte lett till några gripanden.

Efter att Kalmar län i ett par omgångar nollats vid tillsättandet av nyutbildade poliser så hette det att region sydost, där Kalmar län ingår, skulle bli fler poliser 2017. Vice ordföranden i polisförbund syd redovisar emellertid siffror som berättar att ytterligare 16 poliser i område sydost (Kalmar, Kronoberg, Blekinge) sagt upp sig bara sedan årsskiftet.

Samtidigt så avslöjar en av länets kommunpoliser att region sydost har konsekvensräknat på om det 4 september ska skickas 14, 22 eller 32 poliser från regionen till Malmö.

Alltså, det måste bli ett slut på att hela Kalmar län ska utarmas på poliser för att täcka upp gängkriminalitet och gräns i Malmö. Det måste bli en nationell angelägenhet.

Med 25 skottlossningar, sex mord och 22-23 mordförsök så är det ju svårt att säga emot att det behövs polisresurser i Malmö. Men för Ölands och Kalmar läns del har omorganisationen varit en katastrof, med nitlotten att buntas ihop med Malmö.

Nu kommer den kritiska säsongen på Öland ur polisiär synvinkel. Hur ska till exempel säkerheten kunna garanteras i samband med Victoriadagarna, när hela norra Europas kungahus är representerade, och detta samtidigt som Håkan Hellström gör två konserter i en fullsatt slottsruin och Öland Roots tuffar på? Utan poliser?