Åsikter

Positiv framtidstro i Mörbylånga

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Vi är många som tycker att Mörbylånga är en pärla med stor potential. Nu gäller det bara att få fler att inse det.

Under kung Gustav III:s regering skapades en ny typ av köping, kallad friköping, som inte sorterade under någon stad och vars invånare inte lydde under handelsreglementen eller skråordningar. En sådan friköping finns sedan den 13 oktober 1820 på Öland, nämligen Mörbylånga.

I boken "Öland. En rundtur med gamla vykort” konstaterar författarna Bertil Palm och Boris Engström: ”Ännu vid sekelskiftet 1900 hade köpingen inte större folkmängd än många av byarna i trakten, men med järnvägen och sockerbruket fick samhället vind i seglen”.

Nu är både järnvägen och sockerbruket borta, men i stället finns Guldfågeln som en stor och betydande arbetsgivare.

De senaste veckorna har Mörbylånga drabbats av flera bakslag: på bara några dagar kom besked om att Konsum och Ölands Bank stänger sin affär respektive sitt kontor.

Dystert, så klart.

Men ganska snart försöker man finna ljus i tunneln.

I veckan var det ett möte mellan företagare, politiker och tjänstemän från kommunen där den avgörande frågan var: hur gör vi Mörbylånga till en attraktiv plats att verka och bo i?

När man diskuterat gruppvis kom man fram till ett antal positiva saker som de förknippar med Mörbylånga:…

• Nära till hav och natur

• Bra kollektivtrafik

• Många servicefunktioner

• Stort kulturutbud

Det är alltid nyttigt att utgå från det man har.

Ofta räcker det en lång bit. De flesta orter och samhällen har redan som det är positiva egenskaper. Det gäller bara att visa det för andra också. Sedan kommer visionerna.

Blir hamnprojektet verklighet, vad skulle det betyda för Mörbylånga?

Hur ska man få småföretagsamheten att blomstra?

Man får också försöka finna en linje: vilka åldersgrupper vill man locka. Mörbylånga har ett gynnsamt pendlingsavstånd till Kalmar och kan därför rikta in sig på olika åldersgrupper, från barnfamiljer till pensionärer.

Förhoppningsvis kan Mörbylånga fira 200 år som köping med en positiv känsla och med förnyad framtidstro. Det är köpingen värd.