Åsikter

Partipolitik har inte i kyrkan att göra!

Åsikter Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Ölandsbladet

Tänk om vi röstade på vilka politiska partier som skulle styra Mörbylånga GoIF?

Svenska kyrkan är inte längre någon statskyrka. År 2000 skiljdes staten och kyrkan åt fullständigt. Det finns alltså numera inga kyrkliga organ som är statliga eller kommunala myndigheter.

Men fortfarande ska Svenska Kyrkans medlemmar rösta på socialdemokrater, centerpartister eller sverigedemokrater när medlemmarna ska utse vilka som ska bestämma över föreningen. Någon kanske hajar till över benämningen ”föreningen”, men det är ju vad det handlar om. Genom dopet så blir människor medlemmar i Svenska Kyrkan.

Svenska Kyrkan har en stor och viktig roll i många människors liv, kanske alldeles särskilt på landsbygden. Kyrkan finns där i glädje och sorg, men ger också trygghet och i någon mån också underhållning i form av musik och resor.

Traditionens makt väger tung inom kyrkan, samtidigt är den stora matchen för föreningen att föra in Svenska Kyrkan i vårt moderna samhälle. En komplex uppgift, som kräver både en god hand med historien, men också visioner för framtiden.

Och till detta oerhört viktiga uppdrag röstar vi fram politiker ur våra vanliga politiska partier?

Varför ska människor som, hårddraget, inte vet ett skit om idrott bestämma över Mörbylånga GoIF?

Den här gången växte valdeltagandet i kyrkovalet. Analysen varför är experterna rätt eniga om. Sverigedemokraterna mobiliserar för att rösta emot ”etablissemanget” och då mot-mobiliserar övriga politiska partier mot dem.

Sammantaget röstade fler. Men hur många hade en aning om vad de röstade på? Vad ville Sverigedemokraterna med Svenska Kyrkan? Bevara? Vad ville Socialdemokraterna och Centerpartiet? Slå vakt om värderingar?

Nu står vi där med en samling framröstade politiker. Hur många av dessa har en aning om hur Svenska Kyrkan ska lösa viktiga frågor som hur vi ska ta hand om alla kyrkobyggnader som möglar sönder eller hur ska vi kunna förhindra att fler medlemmar hoppar av?

På Öland är ett stort steg taget, där handlar inte valet i samma utsträckning om politiska ideologier. Där har opolitiska samlingslistor dominerat de senaste valen till kyrkofullmäktige. Det är så det måste vara.

För vad sjutton vet politiska partier om offsideregler eller hur allsvenskan ska spelas? Medlemmarna i Svenska Fotbollförbundet röstar ju inte fram politiker för att utveckla svensk fotboll.

Tack gode gud för det!