Åsikter

Palmolja, slutet på världens tropiska regnskogar?

En frustrerad men hoppfull 15-åring ,

Oljepalmen (Elaeis Guineensis) har sitt ursprungliga utbredningsområde i de tropiska delarna av Afrika.

I takt med att konsumtionen på det eftertraktade och billiga oljepalmsfettet ökat dramatiskt, har palmen med människan hjälp spridit sig över de tropiska delarna av världen. I den tropiska delen av Amerika och i synnerhet Sydostasien har regnskogar och dess livsviktiga ekosystem fallit ihop för världens sug efter billigt fett. Regnskogar som formats under miljoner år har på ett par årtionden blivit till sterila och oändliga plantager av oljepalm.

Det som används på palmen är dess tusentals små stenfrukter som är rika på den eftertraktade oljan, både fruktkött och kärnor pressas på olja. Idag är Malaysia och Indonesien världsledande på palmolja. Anlagda bränder i regnskogen skapar utrymme för mer uppodling. Av världsproduktionen produceras ca 85 procent i dessa länder och regnskogens överflöd har blivit till sterila palmåkrar. Fler länder i regionen har fallit för frestelsen och plantagerna breder ut sig, på regnskogens bekostnad. Vilka är då vinnarna, förlorarna och konsumenterna av allt detta överflöd av billigt fett? Vinnarna är självklart de multinationella bolag som tjänar stora pengar på produktionen. Visst skapas arbetstillfällen i dessa länder och pengar flödar in i regionen, infrastrukturen byggs ut och välstånd skapas.

Miljögifter används flitigt inom palmoljeindustrin. Det har lovats att inte minderåriga ska behöva jobba med besprutning, men det sker fortfarande. Priset för oss blir det mättade fettet som palmoljan är rik på och som skadar vår hälsa medan konsekvenserna är oerhörda för de småskaliga jordbruken, urbefolkningen och framförallt miljön. Regnskogen producerar inte enbart syret vi andas utan en enorm mängd djur och växter har sitt hem där. En gång förlorat, alltid förlorat. Man bedömer att cirka 90 procent av exempelvis orangutangens hemvist har blivit till kalhyggen, om tio år kan den vara helt utrotad i sin naturliga miljö.

Av den totala världsproduktionen av palmolja är det Indien och Kina som importerar och förbrukar mest, även USA och Europa är storkonsumenter. Hur kan man själv som konsument påverka situationen? För det första ställ krav på din lokala butik att sälja produkter som är certifierade. Sedan är det alltid bra att ställa kritiska frågor på de du köper till exempel kakor, nudlar och buljonger som ofta innehåller palmolja. Ska vi ha kvar världen även för våra efterkommande så krävs det att vi börjar ta ansvar. Läs innehållsförteckningar på det du köper och håll dig uppdaterad. Det absolut bästa är att försöka undvika palmolja, för miljön existerar inga gränser.