Åsikter

Ölänningar beter sig vidrigt mot ölänningar

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Frågan är om Öland någonsin tidigare varit så splittrat som det är idag?

Den som suttit ned vid köksbordet och lyssnat till barnfamiljen vid gården utanför Södra Möckleby vet vad jag talar om, när bussen ställts in för att Trafikverket inte snöröjer deras väg.

Eller hört uppgivenheten i tonen hos den äldre kvinnan på norra Öland som omöjligt kommer att kunna lära sig den nya tekniken.

Och så ilskan i rösten på det medelålders paret i Färjestaden, som blir förbannade över att deras skattepengar i deras ögon mest tycks användas till att rädda andra områden och som helst vill lyda under Kalmar kommun.

Den som säger att Donald Trump inte skulle få några röster i Sverige är antingen helt döv eller har i vart fall inte satt sin fot på Öland.

För det gror ett missnöje mot politiker, tjänstemän, banker, affärer, medier, invandrare, kommunikationsnät, Stockholm, miljöivrare, polischefer, landsting - sammanfattningsvis, allt!

Det är obehagligt. Hur blev det så?

Vi ölänningar kunde tidigare skratta åt motsättningar. Vi kallade dem ”hederliga byträtor”, så där lite med glimten i ögat.

Jag är ledsen behöva säga det, men den mänskliga utvecklingen på Öland det senaste året är katastrofal.

Några av er håller inte med mig, jag är bara en ”idiot”. Men det är poängen. Tidigare kunde vi ge och ta, argumentera för och emot, kanske till och med ha lite överseende med ”idioten”.

Men inte 2018.

Det vräks ut de ena vidrigheterna efter varandra i kommentarspår och sociala medier. Nyfikna tio-åringar som bara måste testklättra en räddningsstege eller ivriga elva-åringar som bara inte kan låta bli att kasta den där snöbollen vintern äntligen inbjuder till - alla hängs de ut på föräldraforum, med bild, för utstå en offentlig lynchmobb från ”duktiga” vuxna.

Den nya projektledare som ska arbeta fram underlag för att antingen bilda en öländsk kommun eller behålla två som vi har det idag, borde kanske ha ett tredje alternativ - alla människor i alla öländska socknar bildar en egen kommun.

Jag är ledsen att låta negativ, men de senaste månadernas åsikter och hur vi ger uttryck för dem på Öland, gör mig allvarligt nedstämd.

Det handlar inte om var vi kommer ifrån, utan vilka vi är.

Så skärp er för fan, ölänningar!