Åsikter

Ölänning skärp dig - på med bältet!

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Invånarna i Borgholms kommun är sämst i landet när det gäller att använda bilbälte. NTF:s undersökning visar inte om det beror på dumhet eller okunskap.

Det finns siffror och statistik som man skäms över. Här pratar vi trafiksäkerhet, hur vi ska få fler att överleva i trafiken, säkrare vägar och lägre hastigheter och så vidare.

Sedan är det knappt mer än åtta av tio nordölänningar som drar på sig säkerhetsbältet när de sätter sig i bilen (86 procent). Kalmar län är ett av de sämre länen i landet och av alla kommuner i Kalmar län så är Borgholm absolut sämst.

Hur är det möjligt?

Var tredje förare som omkom i Sverige 2016 saknade bilbälte, siffror som tycks ha gått ölänningarna förbi. Ja, för invånarna i Mörbylånga kommun är inte mycket bättre dom. Att bara 90 procent av förare och framsätespassagerare på vägarna i Mörbylånga kommun använder bälte är knappast något att skryta över.

Totalt i Sverige använder annars 97 procent av kvinnorna bilbälte och 94 procent av männen.

Visst, någon skyller säkert de idiotiska siffrorna på avsaknaden av poliser på Öland. Att ”risken” att åka fast på Öland är lika med noll, eftersom antalet poliser på ön är ungefär lika många.

Men ölänningarna saknar väl inte hjärna, eller?

Är det för poliserna skull vi har bilbälte?

Bilbältet minskar risken för att dödas eller skadas svårt med någonstans mellan 50 och 70 procent. Det finns inte en chans i världen att hålla emot en krock ens i 50 kilometer i timmen, hur beredd du än är på krocken. Utan bälte flyger du in i ratten och/eller framrutan. Att frontalkrocka i 50 kilometer i timmen är som att falla från tredje våningen. Lägg till 20 kilometer i timmen så motsvarar det ett fall från sjätte våningen.

Så hur gör vi, ölänningar?

Kan vi be kompisen att faktiskt dra på sig säkerhetsbältet? Om så inte för sin egen skull, så kanske för sin familj, sina vänner och räddningspersonal som slipper plocka upp resterna av trafikanten efter olyckan?

Som reporter på lokaltidningen får du dessvärre se hemska olyckor. Du kan komma fram till olycksplatser där det inte längre går att se modellerna på de inblandade bilarna.

Men ändå, har de haft säkerhetsbälte så kan människor klippas ur relativt oskadda från bilvraken.

Det kan inte vara viktigare att rädda fastlandsliv än ölänningar. Vi måste fasiken i mig få upp bältesstatistiken, bröder och systrar av Öland!