Åsikter

Ölands radioamatörer först att informera om strömavbrottet

Göran Uvner ,

Vid 16 tiden på fredagseftermiddagen den 21 april satt jag i stugan i Kolstad och tittade på medan Hasse Stark från Elon (tidigare Elkedjan) rotade som värst i mitt något antika elskåp för att hitta det fel som gjorde att vissa värmeelement bara fungerade när de hade lust, och inte när vi behövde dom som mest. Hasse, med lång erfarenhet av gamla elinstallationer i ölandsstugorna, hade snart lokaliserat problemet. En noll-ledare hade lossnat och glappade nu i takt med att man slog igen ytterdörren.

– Då har vi hittat felet meddelade Hasse nöjt och slog på huvudströmbrytaren. Men ingen ström. Fortfarande mörker. Mycket konstigt, alla proppar var intakta men ändå ingen spänning.

I samma ögonblick och just som Hasse börjat leta efter nya fel så knastrade det till i min lilla amatörradiostation som alltid står på och lyssnar på relästationen i Borgholm. Apparaten är en av mina bästa informationskanaler om vad som händer på ön. Information som man kan plocka upp från de mycket aktiva öländska radioamatörernas samtal. Det var Tommy SM7VVY som hördes i radion och meddelade att det var strömavbrott på stora delar av ön. En mycket viktig information för elektriker Hasse som därmed slapp ödsla ytterligare tid på fredagseftermiddagen med att söka fel som den här gången inte var att härleda till mitt gamla elskåp.

Medan vår elektriker monterade ihop skåpet rapporterades kontinuerligt ny information in via radion från andra radioamatörer som ”loggat på” och gjort egna efterforskningar. Den värdefulla kedjan av radiointresserade med goda kontakter inom alla områden på ön hade aktiverats och det tog inte många minuter innan elektriker Hasse och undertecknad i stugan i Kolstad säkert visste mer än de flesta på ön om vad som hänt. Hela Öland var drabbat men man räknade med att det skulle vara fixat inom en 40 minuter. Samtidigt hackade mobilnätet till och det blev svårt att komma fram den vägen. Men vad gör det när radioamatörernas relästationer fortfarande kan förmedla kontakter och få fram viktig information.

OK, nu var det här inte något särskilt skarpt läge. Men man kan gott säga att det var ett bra tillfälle till en skarp övning. Ölands amatörradioklubb har avtal med båda öns kommuner om att ställa upp med radiosamband i krislägen. Öland är dessutom det enda landskap i landet som har ett avtal med en radioklubb, som ställer upp med radiosamband över hela landskapet när ingen annan kommunikation fungerar.

– Det här var en bra väckarklocka för både oss och kommunens krishanterare att tillsammans organisera upp ordentliga processer för samarbete i riktigt skarpa lägen, säger radioklubbens ordförande Erik Nyberg. Nästa gång handlar det kanske inte att bara om att meddela en elektriker uppe i Kolstad att han inte behöver leta fel längre...

Som vanligt gäller det att hoppas på det bästa men planera för det värsta.