Åsikter

Öland var nära att få ett alldeles eget Ikea

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

För många var Ingvar Kamprad Småland, men visst har hans Ikea-bygge haft betydelse även för Öland.

Då talar jag inte om alarmklockan ”Ikea Löttorp” eller tre-sittsoffan ”Ektorp”, vilket väl egentligen ska stavas Eketorp?

Det finns få hem på Öland som inte har soffor, bord, stolar, hyllor som inte införskaffats på Ikea. Jag sitter just nu i en stol, vid ett skrivbord, som båda inköpts vid Ikea.

Hur fantastiskt är det inte att det bakom jätteimperiet Ikea finns, eller numera fanns, en enda liten människa, som började sälja pennor och tändstickor genom Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd - förkortningen Ikea.

Att Kalmar ”fick” Ikea har de Öland att tacka för. Det var möjligheten att nå Ölands alla besökare som gjorde att Ingvar Kamprad och hans medarbetare tittade över möjligheterna till en Ikeaetablering i sydöstra Sverige.

Medan Kalmar var ordentligt på tårna och uppvaktade Ikealedningen med både skrivelser och besök, så var Mörbylånga kommun betydligt mer försiktiga när Ikea hörde sig för om intresset för att stötta ett Ikeaområde.

”Inte ska väl vi...”, hummade ledande politiker kanske lite väl ödmjukt och så vips gick chansen förbi att kunna erbjuda ett Ikeaområde i Möllstorp eller Algutsrum.

I stället kom Kalmar att kunna inviga sitt Ikea 2006.

I samband med Ingvar Kamprads bortgång så skrivs det nu mycket om hans gärningar. Många lägger stor vikt vid hans nazistiska kopplingar under 1940-talet, genom den starkt handelspåverkade Svensk Opposition. Då ska man också veta att Sveriges export under 1941 till 90 procent gick mot Tyskland. Under krigets första år var Öland ett av de landskap där nazismen hade starkast fäste, tiden var sådan då och vetskapen också. De ölänningar som i dag skallar högt om Kamprads nazistsympatier för över 77 år sedan kan kanske först kolla vad deras morfar eller farmor hade sina sympatier!

Ingvar Kamprad bör förstås främst kommas ihåg som Sveriges främsta entreprenör genom tiderna, vilken skapat hundratusentals jobb och som bidragit till att även människor utan större inkomster faktiskt haft råd att möblera sina hem.

Till sist, säger det en del om medielandskapet i Sverige när både SVT och TV4 åker till Ikea i Kungens kurva för att höra röster ”utifrån landet” om Ingvar Kamprad?