Åsikter

Nyhetsförmedling i papper och på nät

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Förra året firade Ölandsbladet sina första 150 år. Tidningen har en rik historia, men siktet är inställt på framtiden.

Vårt behov av nyheter förändras inte så mycket över tid.

Men vårt sätt att ta till sig nyheter gör det.

Det är inte många år sedan papperstidningen, radio och tv var vår källa till nyheter.

Numera är det många som lika gärna läser tidningen på nätet och som inte styrs av de tider som tv-bolagen bestämt utan tittar på play när det passar dem bäst. Via sociala medier får man ta del av det som händer, även om man får vara extra vaksam när det gäller källkritiken

Därför är mediebranschen inne i ett intensivt förändringsarbete.

Vi vet att människor är intresserade av nyheter: de vill veta vad som händer, inte minst vad som sker i deras egen del av världen.

I årets upplaga av Ölandsrevyn finns ett musiknummer där gamla slagdängan "Hallå hela pressen" blir till "Hallå lokalpressen”, där texten i refrängen går: "Hallå lokalpressen, skit i riksintressen, har det inte hänt på Öland, har det inte hänt alls”.

Det är en attityd som vi absolut känner igen: man må skämta om det, men för Ölandsbladet är det Öland som gäller. Lokala nyheter slår ut allt annat. När det gäller att bevaka svenska framgångar i OS är inte Ölandsbladet den bästa källan – men för den som vill följa SSG är det ett måste att kontinuerligt läsa våra sportsidor.

Men som sagt, sättet att ta till sig nyheter förändras. Vi är många i tidningsbranschen som är marinerade i papper (för att låna ett uttryck av en tidningskollega från fastlandet) – men det hindrar inte att vi som helst läser tidningar i papper också förstår vikten av att satsa på att bli så bra som det bara går också i våra nätupplagor. På sikt hänger vår överlevnad på det.

Ölandsbladets medarbetare går just nu olika kurser där just den digitala publiceringen är i fokus och vi tar del av trender från världen utanför. En sådan trend på några av världens största tidningar är just nu att skriva extremt långa rubriker där läsaren får mycket information.

Papperstidningen är fortfarande viktig för Ölandsbladet. Men för alla våra prenumeranter är det läge att logga in och ta del av tidningens innehåll även digitalt.