Åsikter

Nej, vi betalar inte för någon intervju

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Den unga kvinnan var med ett par avsnitt i en dokusåpa. När lokaltidningen ville göra en intervju så lät hon meddela att det enbart gjordes mot betalning - 445 kronor.

Det är förstås lätt att raljera över en dokusåpamedverkande som fullständigt tycks ha tappat fotfästet i samhället.

Vad är det för sned bild av media som dagens ungdomar har?

Ölandsbladet har aldrig någonsin betatalt en artist, stjärna, politiker, konstnär eller skådespelare en enda krona för en intervju i vår tidning. Vi kommer heller aldrig att göra det.

Det handlar om att våra läsare ska kunna lita på en fri och obunden tidning. Vi köper inte våra nyheter. Ölandsbladet erbjuder inte någon pengar för att säga si eller så om ditten och datten.

Det kan ju förstås bero på ren okunskap från den unga kvinnan. Samhällslektionerna i skolan har kanske inte gett henne den bas hon behöver för att kunna förstå hur vårt svenska lokaltidningssystem fungerar.

Någonting säger det väl tyvärr också om hur tv-kanalerna utnyttjar unga människor skoningslöst. De unga uppmanas dricka sprit, ha sex och uppträda falskt mot sina medtävlare. Exploateringen är fullständig.

Det tycks inte finnas några skyddsnät över huvudtaget för de unga deltagarna i dokusåpaserierna. Hur blir vardagen för de här människorna när de kommer hem från den där paradisstranden eller det låsta huset?

Deltagarna blir ”varor” i tv-kanalernas händer. Männen och kvinnorna förväntas också att ställa upp i media för att marknadsföra det program som de medverkar i. Oftast regleras detta genom ett avtal mellan tv-bolaget och deltagaren i dokusåpan.

På ett sätt kan det bli rebelliskt när en deltagare plötsligt sticker ut och själv börjar ta betalt för att ställa upp på intervjuer. Bekymret är att fakturan ställs fel. Den unga kvinna som vill fakturera Ölandsbladet 445 kronor för att säga något om sin tid i tv-programmet borde i stället sända den räkningen till tv-bolaget.

I sms till Ölandsbladet säger dokusåpadeltagaren att hon redan ställt upp på så många intervjuer och att hon inte fått någonting tillbaka.

Det kostar på att ligga på topp.

Men vi kan trösta vår öländska dokusåpadeltagare att vi inte kommer att störa henne något mer.