Åsikter

När uppdrag blandas ihop med politik

Åsikter Artikeln publicerades

Dina medarbetare anser att du är rätt person att hjälpa dem, men facket centralt förbjuder det för att du är politiskt aktiv i ett riksdagsparti? Det är ett märkligt demokratiskt beslut.

Den tidigare moderaten Erik Arvidsson, känd genom något pinsammare youtube-klipp, blev invald i Borgholms fullmäktige i 2010. Detta eftersom Sverigedemokraterna fick fler mandat än man hade namn på listorna, förutom då namnet ”Erik Arvidsson” som han själv eller någon annan skrivit dit på en valsedel, vilket gjorde att han efter lottning fick en plats i fullmäktige.

Den här valperioden har Erik Arvidsson inte funnits med i Borgholms fullmäktige. Däremot finns han med som SD-representant i kyrkofullmäktige och sitter i den lokala SD-styrelsen.

Nu har Livsmedelsförbundet tagit ifrån Arvidsson hans fackliga förtroendeuppdrag vid Guldfågeln i Mörbylånga. Facket ”bedömer att det inte är förenligt med förbundets stadgar”, att vara fackombud för livsmedelspersonal vid Guldfågeln. ”Sverigedemokraterna står för en annan värderingsgrund än förbundet”, skriver förbundsstyrelsen. Arvidsson blir inte utesluten, men får inte ha några förtroendeuppdrag för facket.

Här bör Livsmedelsförbundet ta sig en funderare. För det handlar ytterst om en åsiktsregistrering och en inskränkning i yttrandefriheten.

Det är ingen lätt fråga. Fackförbundet hävdar att Arvidssons politiska arbete strider mot en socialistisk och feministisk grundsyn. Arvidsson säger att han visserligen har synpunkter på landets invandringspoltik, men att han i sitt fackliga uppdrag kunnat hjälpa flera utlandsfödda som bett om hjälp. Och är det inte just det som det handlar om? Att kunna arbeta för sina medlemmar och hjälpa dem?

Vad kommer härnäst? Att alla de som arbetar för Vänsterpartiet förbjuds att arbeta fackligt, eftersom deras värdegrunder som skulle kunna härledas till Stalins utrensningar? Att någon som håller på AIK inte skulle kunna jobba fackligt eftersom Black Army slåss på fotbollsmatcher?

Här har Arvidsson blivit vald av fackets medlemmar vid Guldfågeln att företräda dem. Någonstans borde det vara värt något, att de egna medlemmarna bedömt att Arvidsson kommer göra ett gott jobb för dem? Yttrandefrihet är det viktigaste vi har i en demokrati och det betyder inte att vi alltid måste hålla med.