Åsikter

Motgångarna har tvingat oss samman

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

5 000 står och väntar på artister som inte kan komma när flyget ställs in. Då tar konkurrenten på en av de andra stora campingplatserna och räddar hela situationen med sin båt. Det säger fantastiskt mycket om hur Öland fungerar.

Ställer mig frågan om det kunnat hända på något annat ställe i Sverige?

Jo, vi ska nog inte slå oss för bröstet som helt unika. Det finns liknande engagemang på exempelvis Visingsö i Vättern. Där hjälper alla till och drar åt samma håll. Det handlar om att få folket till Visingsö och att besökarna trivs. Det är viktigast, för då kommer gästerna tillbaka. Sedan är det förstås självklart att hotellet, campingen, matbutiken, galleristen och kyrkan hoppas få sin del av kakan.

Öland är en betydligt större ö. Och sanningen att säga har vi väl haft våra meningsskiljaktigheter, men visst tusan kan vi samarbeta och hjälpas åt på Öland också! På senare år till och med bättre än tidigare.

Ni kan själva läsa i dagens tidning om den urgulliga historien när Kapelluddens Anders Jonsson plockar upp Samir och Victor på Gotland och kör artisterna till Böda, då flyget ställdes in. Anna Barkevall på Böda Sands Camping var enormt tacksam för att Anders kunde rädda fredagens konsert, liksom de 5 000 väntande i publiken.

Men vi ser det överallt. Ölänningar som hjälps åt.

Ekberg och Forsberg som producerar öländsk rapsolja undrar i sociala medier om någon ölänning har vägarna förbi Göteborg och kan ta med sig några flaskor. Nästan genast är det någon som känner någon som ska till just Göteborg och så vips är transporten fixad.

När den ena turistanläggningen är full så ser man till att hjälpa gästerna vidare till en annan anläggning på ön. Man hjälps åt för att behålla gästerna på Öland. Gamla trätogränser mellan Borgholm och norra Öland, Färjestaden och södra Öland, syns inte lika tydligt. I alla fall inte nu under säsong.

Det är många faktorer som fört oss samman. Till exempel är tidigare fiaskon inom turistorganiserandet en, vattenkrisen en annan.

Faktiskt kan en del politiska beslut på riksnivå bidra till att ölänningarna sluter sig samman - flygskatter, transportavgifter, polisförflyttningar, landstingsnedläggningar.

Om ölänningar då knyter näven och tvingas gå samman, så kommer något gott ur motgångarna.