Åsikter

Matavfallet måste minska

Skolelev som tänker på framtiden ,
Insändarskribenten vill att matavfallet ska minska.
Foto:Kenth Jönsson
Insändarskribenten vill att matavfallet ska minska.

Mat slängs överallt. På skolor, arbetsplatser, restauranger och såklart hemma.

En person i Sverige slänger cirka 107 kg matavfall i sopor eller häller ut i avloppen per år. Exempel på onödigt avfall är matrester från bröd och mat som har passerat bäst-före-datum. Det finns naturligtvis också matavfall som inte kan sparas och som slängs direkt, till exempel kaffesump och fruktrester.

Sådant avfall kan man ju kompostera om man har möjlighet. Exempelvis om man bor i en kommun som tar hand om komposterbart avfall eller om man har en egen trädgård med kompost.

Om vi i Sverige inte skulle slänga så mycket matavfall och istället äta upp den, skulle vi inte behöva producera så mycket “extra” mat. Detsamma gäller det med oöppnade förpackningar.

Det finns många små saker vem som helst kan göra som hjälper till att minska matavfallet. Du kan planera dina inköp, ta hand om resterna. Lägg dem i en plastlåda eller frys in dem. Förvara maten rätt. Och snälla släng bara inte maten för att den har passerat bäst-före-datumet. Såklart säger jag inte att man ska dricka upp gammal mjölk. Men mat som har förvarats rätt är inte farligt att äta eller att ha i maten. Många tänker säkert inte på att när du slänger mat som du kunnat äta, slänger du egentligen de pengar du har lagt på den.

Det är dessa små saker som i längden gör mest skillnad tycker jag.