Åsikter

Många glada besök av tidningens läsare

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Att en tidning kan fira sina första 150 år, det tillhör inte vanligheterna.

Men i torsdags kunde Ölandsbladet göra just det. Då kom det ut en jubileumsbilaga och det var öppet hus på redaktionerna i Borgholm och Färjestaden.

Under dagen kom det många tidningsläsare in på tidningen för att gå en tipsrunda, fika och prata tidning. Det blev många trevliga samtal och intressanta åsikter om tidningens innehåll. Många tidigare medarbetare dök också upp och kunde berätta anekdoter om hur det var förr.

Många hoppas att tidningen skulle finnas kvar om 150 år och kunna fira sitt 300-årsjubileum.

Hur nyhetskonsumtionen går till år 2167 är inte lätt att sia om.

Men intresset för nyheter lär bestå.

Inte minst gäller det intresset för lokala nyheter.

Vi vill veta vad som händer i vår närhet.

Vi vill veta vilka som gjort mål för SSG och vi vill veta som händer vid Triangeln och vi vill veta vilka artister som kommer till slottsruinen.

Vi vill veta vilka som gift sig och vi vill veta vad politikerna tycker i aktuella frågor och vi vill veta vad som händer i hembygdsrörelsen.

Oavsett om man tar till sig sina nyheter via papperstidning, telefon eller dator är man nyfiken på vad som händer i ens närhet.

Där har Ölandsbladet spelat en roll i 150 år och kommer att göra det i många år än.

Det är viktigt med seriösa nyhetsmedier, som tar sin uppgift på allvar.

Det är viktigt med nyhetsförmedlare som läsaren kan lita på, som inte har några dolda agendor utan enbart har läsarens bästa i åtanke.

Ölandsbladet ägs av Gota Media, som i sin tur ytterst ägs av två stiftelser. Koncernen har en publicistisk värdegrund som vi återkommer till gång efter annan på tidningen.

En del av den texten lyder som följer:

”För Gota Medias publicistiska verksamhet är samhällsnyttan överordnad andra ambitioner och mål. Journalistik är upplysning, gestaltning och engagemang. Det kräver stark yrkesidentitet av de redaktionella medarbetarna. Journalistiken är beroende av högt förtroende. Journalistik måste också kontinuerligt utvecklas, följa och tillgodose läsarnas behov. Lokal journalistik måste i var tid hålla hög relevans”.

Det försöker vi på Ölandsbladet eftersträva. Välkomna att följa med oss på resan framöver, mot nästa 150 år!