Åsikter

Ibland viktigare med frågor än svar

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Vad vore livet utan mysterier?

Det ligger i den mänskliga naturen att vi vill ha svar, inte minst gäller det oss journalister.

Med ibland är det, för att travestera Karin Boye, frågan som är vägen värd.

Tidigare i höstas hade jag glädjen att vara på en guidning i Sandby borg, en av alla platser där frågorna blir fler än svaren ju mer arkeologerna gräver.

Årets utgrävningar har visat att Sandby borg byggdes på ett gravfält, ett tillvägagångssätt som inte tillhör de vanliga.

Det är ett fynd som ger många frågor.

Varför vill någon förstöra ett gravfält och bygga en borg just där?

Sandby borg fortsätter att fascinera och lär så göra i många år än, även om arkeologerna kanske inte finner alla svar. Eller kanske just därför: att fynden väcker nya och spännande frågor.

Ölands rika forntid ligger för allmän beskådan, det är bara att låta historiens vingar få fart.

Ibland är det av vikt att ha med sig en guide som kan berätta att det man ser framför sig, när naturen tagit över det som en gång var en by fylld av liv.

På andra platser, som Skäftekärr och Eketorp, har man byggt upp byggnader från förr så att vi lättare ska kunna skapa oss en bild av hur det egentligen var.

Samtidigt kan det vara lika spännande med exempelvis Ismantorp eller Sandby borg, där besökaren får bygga sina egna murar i fantasin och se framför sig hur livet kanske levdes en gång för längesedan.

Därför är det också spännande i våra trakter där den som är intresserad av Vasa-ättens slott kan besöka slotten både i Kalmar och Borgholm – den ena intakt, den andra en ruin.

Båda har sin charm och är värda ett besök, men personligen föredrar jag Borgholms slott eftersom fantasin oftast får mer spelrum i det som inte är helt uppbyggt.

Det leder helt enkelt till fler frågor och funderingar..

Hembygdsföreningarna runt om på ön gnuggade geniknölarna i tisdags kväll i klassiska frågetävlingen "Känner du ditt Öland?”. Utan annan hjälp än de närvarandes kunskaper skulle man svara på 21 frågor av mer eller mindre knepig art.

Det är bra att Ölands Hembygdsförbund håller igång traditionen som ger en anledning för hembygdsföreningarna att samlas och testa sina kunskaper om Öland.

Långlöts hembygdsförening förtjänar ett grattis, de vann årets upplaga.

På sista sidan i dagens tidning kan läsarna själva testa kunskaper. Skulle du inte få alla rätt, så tänk på att livet vore lite fattigare om vi visste svaret på allt. En viss dos av mysterier mår vi nog alla bra av.