Åsikter

Hyggesbränderna har blivit för stora

Göte och Ann-Margret Lindholm ,

Vi som bor längst uppe på norra Öland, i Bödaskogen, måste protestera mot hyggesbränderna som vi tycker blivit överdrivet stora.

De som är intresserade kan själva göra ett studiebesk. När ni kommer till Grankulla fortsätter ni på Bergbacksvägen och vid sista huset och ladan tar ni av till vänster och fortsätter tills ni ser skylten Tomtskogsvägen. Följ vägen tills ni kommer till en slåttervall. Här börjar bränderna fastän i mindre omfattning. Fortsätt tills vägen korsar museijärnvägen. Där kan ni ställa bilen och göra en promenad längs med järnvägsspåret. Spåret går mot norr 700 meter och på en yta med 50 meters bredd finns inte ett enda träd. Träden ligger däremot längs ytterkanterna. Någon maskin har föst ihop dem i stora högar. Det är tusentals träd. Om ni fortsätter promenaden kommer ni till Norra veksvägen och stranden. Då är ni nästan framme vid vraket och Trollskogen.

Vi kan utan överdrift påstå att det är ett rejält kalhygge. Vi har tagit flera fotografier, men där ser man inte hur stor förödelsen är. Man måste personligen göra ett besök. Sveaskog har ju satt upp skyltar där de hälsar folk välkomna till Naturreservatet. Vi kan förstå att det är viktigt att utrotningshotade arter skyddas. Det vore intressant om någon ansvarig expert kunde tala om vilka skalbaggar eller andra insekter det är? Vi är intresserade. Genom området går de stigar vi vandrat, cyklat, ridit eller på annat sätt motionerat. Därför protesterar vi mot den överdrivna hyggesbränningen.