Åsikter

Högstadium om hela kommunen ska leva

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Ölandsbladet

Det är en märklig matematik som inte är helt lätt att förstå, men utan ett kommunalt högstadium i Färjestaden så läggs Alunskolan i Södra Möckleby ner.

Det låter inte klokt. Ekvationen är svår, men likt förbaskat, hur vi än lägger siffrorna så står sambandet klart. För att hela Mörbylånga skolkommun ska kunna leva så behövs ett kommunalt högstadium i Färjestaden.

Och det jobbiga är att det behövs nu, innan flodfåran ändras, innan högstadieeleverna i Färjestaden helt väljer bort det kommunala alternativet. Varje månad är viktig. För sedan är det svårt att leda strömmen av elever tillbaka till den kommunala skolan.

Det handlar om skolpengen. För varje elev som lämnar den kommunala skolan för det privata alternativet i form av Ölands Friskola, Cis eller någon av Kalmarskolorna så tappar Mörbylånga kommun drygt 85 000 kronor per läsår.

Nuvarande friskolorna i Färjestaden/Kalmar hade i år över 60 elever i kö, som skolorna tvingades tacka nej till. Hur många som inte ens ansåg det vara lönt att söka det privata alternativet på grund av att de hamnat bakom de som köat i tio-talet år vet vi inte. Men vi kan nog vara rätt säkra på att om Cis fått klartecken att köra igång i Färjestaden, inte hade haft några som helst problem att fylla en årskull med 60 elever.

Det är 5,1 miljoner kronor bara på en årskull som Mörbylånga skolkommun förlorar. Med tre årskullar igång, 7-9, så har Mörbylånga skolkommun minus 15,3 miljoner - varje år!

Hur hänger det ihop med exempelvis Alunskolan, Torslunda skola och Skansenskolan? Jo, ”spillet” från de kommunala skolorna i Färjestaden stöttar de mindre skolorna, ser till att vi har en levande landsbygd. Ölandsbladet kommer alltid att förespråka en levande landsbygd.

Det räknades på det där i kulisserna redan för tio-talet år sedan. Färjestadens låg- och mellanstadieskola hade med sina då 500 elever (idag är man närmare 600) en sammanlagd skolpeng på över 40 miljoner kronor. Budgeten för Färjestadens skola var dock bara drygt 23 miljoner kronor. 17 miljoner fördelades på skolförvaltning och ”annan skolverksamhet”, det vill säga andra skolor i kommunen med inte fullt lika många barn.

Ett kommunalt högstadium i Färjestaden ser också till att behålla högstadielärare-kompetens inom kommunen. För var rekryterar nya eller utbyggda friskolor i Färjestaden sina högstadielärare? Ska vi gissa att minst hälften kommer från Skansenskolan i Mörbylånga? Lärare som annars hade kunnat verka i både Mörbylånga och Färjestaden under den kommunala skolflaggan.

Redan för 25 år sedan borde Mörbylånga kommun sneglat på Borgholms kommun (Slottsskolan/Åkerboskolan), och skapat en andra högstadieskola. Ekonomin nu är usel i Mörbylånga kommun, men att i detta läge göra felvalet att skjuta upp skolbyggnationen i Färjestaden får än större betydelse för framtiden. För mycket snart finns annars ingen skolkommun kvar alls att förvalta.