Åsikter

Hög tid för polisen att få en nystart

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Egentligen låter det helt sanslöst, men det är sant: I och med utnämnandet av Anders Thornberg till ny rikspolischef är det första gången som vi har en rikspolischef som är polis i botten.

Det borde väl annars vara självklart att den som leder en verksamhet som polisen känner till arbetet från grunden.

De flesta av oss hade haft svårt att tänka oss en överbefälhavare vars enda militära merit vore några månader som malaj, oavsett personens talanger i övrigt.

Likaledes vore det svårt att tänka sig en chefredaktör på en tidning som aldrig sysslat med bokstavsskötsel och ordbruk.

Dan Eliasson går nu vidare mot andra uppgifter och hans eftermäle som polischef kunde ju, milt uttryckt, varit bättre.

Nu finns chansen för en nystart för polisen där tveksamma omorganisationer inte kommer att stå i fokus utan snarare vanligt polisarbete: att jobba för ordning och säkerhet, att arbeta för att förhindra brottslighet och om brott ändå begås snabbt försöka lösa dem.

Att polisen måste prioritera vilka larm de åker på är självklart.

Men det inger inget stort förtroende att polisen, när de får larm om ett inbrott i en butik på Öland, svarar: "Vi åker inte på sånt”.

Detta hände för några veckor sedan när vakten från ett vaktbolag larmade om ett inbrott på Fyren i Färjestaden.

Lika viktigt som att polisen kommer till rätta med gängkriminalitet i de stora städernas förorter, lika viktigt är det att man lägger kraft på vardagsbrottsligheten i resten av landet.

Den som drabbas av ett inbrott i sitt hem lär ha föga förståelse för polisens organisatoriska svårigheter som ett skäl att inte lägga ner kraft och tid på att lösa just det brottet.

Anders Thornberg har ett styvt jobb att gjuta mod i medarbetarna De första signalerna är att han har goda förutsättningar.

– Anders Thornberg har stor kunskap om det polisiära arbetet och kan motivera och engagera medarbetarna. Han blir den samlande kraft som svensk polis behöver, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz om den nye rikspolischefen.