Åsikter

Henric Borgström: Osäkert hur tullarna kommer att slå

Åsikter Artikeln publicerades

Trumps nya ståltullar träder i kraft om ett par veckor och intill dess dröjer EU med motåtgärder mot amerikanska whiskyn Bourbon, jordnötssmör och andra mer symboliska restriktioner.

Det är allt för tidigt att tala om handelskrig, EU inklusive Sverige har för övrigt redan egna ”strafftullar” på ett 50-tal produkter inom stål och metall, särskilt riktade mot Kina och Sydostasien på grund av ”obalanser” i prissättning och handel. Aktiemarknaderna runt om i världen tar det tills vidare lugnt och återhämtningen av februaris nedgång verkar fortsätta.

Istället blir bolagens vinster under första kvartalet avgörande, de börjar publiceras om en dryg månad. Vinsterna ligger hittills på en hög nivå, vilket också gäller aktiekurserna i förhållande till vinsterna, det omdiskuterade p/e-talet (price/equity).

Aktiekurserna brukar normalt pendla kring 15 gånger vinsten, medan det i flertalet stora börsbolag nu ligger över 20 gånger. Det krävs alltså högre vinster framöver för att nuvarande aktiekurser kan anses motiverade. Genomsnittet i både Europa och USA för aktiekurserna har ju stigit senaste månaden.

Trots allt skrammel kring de nya tullarna ser SSAB:s stålprodukter ut att klara sig undan, men en orolig Stockholmsbörs sänkte kursen med ca 3 procent under fredagen. Ser vi en månad tillbaka är uppgången för aktien dock ca 7 procent för A-aktien.

Gränges aluminium på mellanstora listan har stigit ca 5 procent i veckan och 9 procent på en månad. Stålgrossisten BE Group har hittills i pendlat kring noll. Profilgruppen i Åseda tappade halvdussinet procent i början av året men har klarat senaste veckans turbulens i branschen.

Omfattande handelskrig skulle indirekt kunna få stora återverkningar på hela branschen oavsett affärerna i USA. De flesta industriföretag är ju beroende av stål och metaller. Och i början av kedjan finns gruvorna, men aktierna i Boliden och Lundin Mining med Zinkgruvan i Askersund noteras fortfarande högre än för en månad sedan, liksom leverantörerna Atlas Copco och Sandvik. Ingen större oro alltså på en annars febrig aktiemarknad.

De fyra storbankernas aktier har också gått bra på börsen senaste månad med en handfull procent plus. Nordea ser ut att få igenom sitt beslut att flytta huvudkontoret till Helsingfors. Bolagsstämman hålls på Grand Hotel i Stockholm kl 13 på torsdag.

Allas våra pensionsfonder som är stora ägare, dock utan majoritet, borde dock markera missnöje med att huvudägaren finlandssvensken Björn Wahlroos får nästan dubbelt så högt ordförandearvode i Nordea som konkurrenterna i de andra tre bankerna.

Det är något som borde ske i alla börsföretag där företagsledningarna försöker höja sina redan svindlande ersättningar. Alltför höga direktörslöner sänker kostnadsmedvetandet på alla nivåer.