Åsikter

En läkare kan inte ta emot patientgåvor

Åsikter Artikeln publicerades

Grundfrågan är väl egentligen om en läkare kan ta emot en 15-miljonersvilla från sin patient? Den som inte säger ett självklart ”nej” på den frågan bör nog i alla fall inte jobba som läkare.

Situationen är densamma för journalist, polis och kommunal tjänsteman. Du har en hederskodex i ryggraden som bör reagera med alla varningssignaler som finns, om du blir erbjuden en villa för 15 miljoner kronor.

Det ska sägas direkt. Ölandsläkaren som nu tvistar vid tingsrätten i Kalmar är ingen vanlig läkare.

Ölandsbladet fick tidigt telefonsamtal om läkaren som anställts vid den öländska hälsocentralen. Någon hänvisade till ett youtubeklipp på nätet där läkaren uppträdde utmanande och obscent. Inget olagligt med det, ett privat klipp och inte något som borde påverka jobbet vid hälsocentralen, ansåg vi på tidningen. Youtubeklippet spelades nu upp i tingsrätten av släktingarnas advokat för att beskriva läkaren.

Inte heller när en annan läsare hörde av sig efter att läkaren lagt sin hand på patientens ben ansåg vi det vara en tidningssak. Som det beskrevs tycktes det mer handla om att förmedla ett jobbigt besked på ett förtroligt sätt.

Men att ta emot en 20-rumsvilla, lågt värderad till 15 miljoner kronor, av sin patient…

Där passeras en gräns.

Oetiskt? Ja, utan tvekan. Olagligt, det vette tusan.

Inför tingsrätten i Kalmar utspelar sig nu ett dramatiskt skådespel. Två sidor med fundamentalt olika uppfattning om rätten till en 15-miljonersvilla gör upp i rätten.

Det är inga fina ord som sägs om varandra, släktingarna i ena ringhörnan och läkaren i den andra.

Släktingarna tycker sig ha belägg för att läkaren snärjt den 87-åriga kvinnan, isolerat henne från andra vårdinrättningar och gamla vänner, samt sett till att ge henne alldeles för höga doser av mediciner.

Läkaren å sin sida tillbakavisar alla sådana anklagelser och hävdar själv att kvinnan och han levt under något slags samboförhållande, de dryga 40 årens skillnad till trots.

Det kommer att bli en smutsig fajt, som kommer bli en tuff nöt för tingsrätten att knäcka.

Laglighet är en sak. Men etiskt och moraliskt kan en läkare med något rättsepos inte ta emot en 20-rumsvilla för över 15 miljoner kronor av sin patient. Eller ens ett nytt stetoskop för den delen!