Åsikter

Det är bara att tacka för festen

Åsikter Artikeln publicerades

Ännu en gång bevisade skördefesten sitt värde för Öland. Ännu en gång visade Öland att här finns så mycket mer än sol och bad.

Det har gått en vecka sedan skördefesten kulminerade med vackert väder och folkfest runt om på ön.

Men vi är nog många som fortfarande bär den goda skördefest-känslan med oss.

Det kan vara extra skönt nu när vinden har friskat i några dagar och att det efterlängtade regnet verkar bli vår följeslagare under helgen.

I många år har det talats om att förlänga skördefesten, att det kanske rentav kan bli en hel skördefestvecka.

I år togs det ett steg i den riktningen, eftersom invigningen var redan på en onsdag.

Lärdomen av det är nog att det måste vara extra tydligt vilka som har öppet redan på torsdagen – folk finns det tillräckligt för att man ska kunna fylla ännu en dag med spännande aktiviteter.

Det händer så mycket på skördefesten att det är omöjligt att hinna med allt.

Men det räcker med att åka några mil för att uppleva både det stora och det lilla, det kommersiella och det genuina.

Som att på konstnatten åka från folkvimlet på Ekerum med gigantisk hantverksmässa till Glömminge för en stunds stillsam musik i kyrkan.

Skördefesten rymmer om inte allt så väldigt mycket. Här finns något för alla – från stora arrangemang som Fårets dag i Borgholms slott eller Totalförsvar Öland i Stora Rör till loppisar och gårdsförsäljningar ute i byarna. Allt har sin plats i denna fest som så etsat sig in i ölänningarnas sinne att det är svårt att tänka sig att det fanns en tid innan skördefesten.

Ändå är den bara 20 år gammal...

Men naturligtvis är inget så bra att det inte kan bli bättre. I år kunde man besöka "Skogens skafferi” i Skedemosse, ett sätt att förnya och utveckla skördefesten. Det är viktigt att hålla i traditionerna och de säkra korten, men också att hela tiden utveckla.

Det har skördefesten genom åren visat sig bra på att göra. Det är bara att tacka för festen som varit och längta till nästa år när det är dags igen.