Åsikter

2018, ett år med valet i fokus

Åsikter Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

Några dagar in på det nya året är det dags att blicka framåt.

I tisdagens tidning blickade vi bakåt med en lokal årskrönika för 2017.

Nu är det 2018 och vare sig vi gett några nyårslöften eller inte så är det dags att möta det nya året och hoppas att det blir fyllt med vad vi nu än önskar oss av livet.

Det finns mycket att se fram emot under året.

Den som är intresserad av världspolitik kan se fram emot presidentvalet i Ryssland den 18 mars och mellanårsvalet i USA den 6 november. Att följa twitter och president Trumps batteri av åsikter lär också vara ett måste under 2018.

Den svenska politiken står i fokus den 9 september, då vi svenskar ska gå till valurnorna och ge vår röst för hur vi vill att Sverige ska utvecklas.

Öppenhet och lika rättigheter står i fokus för Europride, som arrangeras i Stockholm och Göteborg i sommar.

För vänner av sport på högsta nivå är vinter-OS i Sydkorea den 9-25 februari en given höjdare precis som fotbolls-VM den 14 juni till den 15 juli.

På Öland finns det redan ett stort antal arrangemang planerade. Vi kan se fram emot Öland Spirar den 11-13 maj och Ölands Skördefest den 26-29 september. Den 14 juli firar Victoriadagen 40 år och det ger extra anledning till ett ännu större firande än vanligt på Borgholms idrottsplats.

På konsertfronten bjuder Borgholms slott på ett blandat program med allt från Sven-Bertil Taube till In Flames – bredd och kvalitet i olika genrer. Stenbrottet i Gillberga har bokat Robert Wells och om några veckor presenterar Kackelstugan sommarens program.

Även på Öland kommer valet i september att dominera året. På det lokala planet slår inte alltid trender i rikspolitiken igenom på samma sätt: här handlar det mycket om att få förtroende för en person snarare än vilket parti han eller hon representerar. Det är inte alltid de stora ideologiska skiljelinjerna blir avgörande utan mer konkreta förslag kring exempelvis skolor kan få väljaren att lägga sin röst på just det partiet.

Kom gärna med tips till redaktionen om vad du vill att vi ska skriva om: vad är viktigt för dig? Vilka frågor tycker du ska dominera valdebatten?