Åsikter

109-0 är en slakt på polisen i Kalmar län

Åsikter Artikeln publicerades

Etthundranio nya poliser i polisregion syd, 109 stycken. Noll hamnar i Kalmar län. 0!

En vän till mig, mellanchef vid polisen i Skåne, ringde mig i torsdags och skrattade.

– Ni behöver alltså inga poliser i Kalmarområdet?

Nej, det var ju så Kalmars polischef Patrik Oldin sa till Radio Kalmar i fredags när beslutet blev officiellt. Att Kalmar län för första gången någonsin inte får en enda ny polis, som då ska täcka pensionsavgångar eller alla de poliser som nu byter jobb i spåren efter en totalt misslyckad ny polisorganisation, var inga bekymmer.

Polischefer med förankring i verkligheten tycks vara lika många som fördelade polisaspiranter - noll, nada.

Flakeböle, Förlösa, Västerviksvendettan, Oskarshamnsparken, Larmtorget och avstyrande av asylboendebråk har slitit hårt på polisen i Kalmar län. Poliser går bokstavligt på knäna. Fördelningen av nyutbildade poliser kan ha varit droppen som fick bägaren att rinna över. De poliser som kontaktade mig i helgen var ärligt talat så förbannade att jag är rädd att vi har splittringar som kan ta mycket lång tid att få ihop. Under mina 20 år som polisreporter på Öland och i Kalmar har jag aldrig upplevt något liknande.

Polisen i Kalmar kommer alltså att bli ännu färre. I Kalmar finns nu fyra polisaspiranter som blir färdigutbildade i sommar, tre av dessa kommer från Öland. Aspiranterna finns med på listorna över de som ska jobba i Kalmarområdet i sommar, men det bara på pappret för att lugna upprörda Kalmarpoliser på golvet som inte förstår hur sommarschemat ska klaras av. I själva verket ska aspiranterna till Malmö.

Efter två och ett halvt års utbildning kan våra polisaspiranter från Kalmartrakten hamna precis var som helst, genom det nya fördelningssystemet. Det är omänskligt. Det gör att vi på sikt inte kommer att få några lokala poliser alls i vårt område, i synnerhet inte sådana med familj och kontaktnät. Min erfarenhet är att det är poliser med förankring i samhället som lyckas bäst i polisarbetet, inte minst brottsförebyggande.

Någon högre polischef måste allvarligt ställa frågan om så mycket polisresurser ska läggas på att visa flyktingar till rätt bussar vid Svågetorp. Är det en polisuppgift? Ska det utarma hela Kalmar läns polisstyrka?

Sommartid är Kalmar län Sveriges största besöksområde, efter Stockholm, Göteborg och Malmö. Något som helt tycks ha gått polisledningen förbi.

Jag kan köpa att Malmöregionen blir fördelade fler poliser, det kan vara rimligt. Men det måste finnas lokala röster från Kalmar län som ställer sig upp och säger sanningen, att 109-0 inte är acceptabelt. Det sänder en så tydlig signal från polisen att ”vi skiter i Kalmar län”. Jag förutsätter att kommunalråden i våra länskommuner snarast kallar till möte med polisledningen, beroende på utvecklingen. Landshövdingen Stefan Carlsson, som är krisansvarig för länsstyrelsen i Kalmar är en utmärkt ledare för en kriskommitté.

För om det bara varit de vanliga poliserna på golvet som vetat om det tidigare, så vet vi nu det alla - det är kris för polisen i Kalmar län.

109-0 är ingen match. Det är en slakt!