Fotboll

Zlatan närmar sig A-lagsmålet

Fotboll Artikeln publicerades

FOTBOLL, ALLSVENSKAN
De två senaste säsongerna har han varit uttalad tredjemålvakt i Kalmar FF. I år slåss han på allvar om platsen som andremålvakt bakom Petter Wastå. Och om Wastås axelskada skulle förvärras är ölänningen Zlatan Azinovic redo att vakta målet hemma mot IF Elfsborg.
– Ja, det tror jag absolut, det fixar jag, säger 19-åringen.


I hetluften har Azinovic varit tidigare, även om han aldrig spelat i allsvenskan. Zlatan är nämligen bofast mellan stolparna i det svenska P19-landslaget, som i slutet av maj åker ner till Grekland för att spela den andra rundan av EM-kvalet. Men även om han verkar ha spelat till sig jobbet som förstekeeper i landslaget har han fortfarande varit placerad som tredjekeeper i Kalmar FF de senaste åren.

– Man är ju medveten om situationen, men man vill ju framåt hela tiden, säger målvakten. Nu vill jag vara andremålvakt, men sedan skulle jag aldrig vara nöjd med att bara vara andremålvakt.

KONKURRENS BAKOM WASTÅ
Petter Wastå är det solklara valet mellan KFF-burens stolpar, men sedan är det öppnare där bakom. Inför säsongen lämnade reservmålvakten Sasa Sjanic Fredriksskans, men Zlatan kom dock inte närmare A-laget för det, eftersom KFF-ledningen då köpte in Milan Barjaktarevic som andrekeeper.

Hur kändes det, Zlatan?
– Jag visste att det skulle komma någon målvakt, så det var inte mycket att säga om. Jag har ju varit tredjemålvakt på pappret de två senaste säsongerna, men jag är inte nöjd med det. Förut var jag uttalad tredjemålvakt, men nu är det mer konkurrens om andraplatsen.

Ja, i år har Azinovic tagit för sig. I slutet av april gjorde han sin första tävlingsmatch mellan A-lagets stolpar då laget besegrade Högaborg med 5-2 i svenska cupen. Den 6 maj satt han på bänken i A-lagets match mot Gefle och två dagar senare vaktade han B-lagsmålet.

Har du gått om Milan nu?
– Nej, gått om vet jag inte... Vi har en konkurrenssituation och jag fick chansen de matcherna.

Vad tycker du om de tre målen du släppte in i B-lagets seger mot Bunkeflo i tisdags?
– Det var en konstig match, men det gick helt okej, även om man aldrig är nöjd att släppa in tre mål.

Men du hölll nollan på bänken mot Gefle förra söndagen...
– Ja, haha...

FÖDD I BOSNIEN
Wastå är som sagt nummer ett på tränare Nanne Bergstrands målvaktslista, så frågan är hur länge Azinovic kan tänka sig stanna som tvåa eller trea på den listan. Hur stort tålamod har egentligen vattumannen från Balkan?

– Jag har ju året ut på kontraktet och ska jag skriva nytt kontrakt ska det ju vara ett A-lagskontrakt, det är inget snack om saken.

Och om du inte får det?
– Då får man ju se sig om. Jag går ut gymnasiet i vår och sedan måste man ju försörja sig.

Se sig om har Zlatan Azinovic gjort tidigare under sitt 19-åriga liv. Till Lundegårds camping på Öland flydde han från hemlandet Bosnien i slutet av 1992 och efter något år där flyttade familjen Azinovic till Köpingsvik. Efter några år av spel i Persnäs AIF:s ungdomslag flyttade sedan familjen in till Kalmar 1998 och då var det bara att byta klubb till Kalmar FF. I år är han inne på sin tredje säsong i föreningens spetsgrupp. Och utvecklingskurvan pekar spikrakt uppåt enligt KFF-backen Tobias Carlsson.

– Det känns att man utvecklas hela tiden och i och med konkurrensen vill man ju prestera hela tiden, säger Zlatan.

Varför utvecklas du så fort just nu? Är det bara konkurrensen?
– Nja, viljan också kanske, man har gett sig fan på något. De två första åren accepterade man att vara trea, men i år känner jag att det riktiga allvaret har börjat.

Petter Wastås axel har blivit bättre och han kan förmodligen stå i dagens match mot Elfsborg. Men skulle Petter få förhinder kan ju Nanne alltid slänga in sin öländske juniorlandslagsmålvakt. Då skulle allvaret verkligen börja för Zlatan...

VIKTOR LOVÉN


Namn: Zlatan Azinovic
Född: 31 januari 1988 i Jajce, Bosnien
Längd: 184 cm
Vikt: 80 kg
Moderklubb: Persnäs AIF
Styrkor: Läser spelet bra, reflexsnabb
Svagheter: Luftspelet, fotarbetet, spelet med fötterna
Antal J-landskamper: 11 st
Kalmar FF-målvakten Petter Wastå om Zlatan: En målvakt med väldigt bra teknik och han har utvecklats väldigt mycket det senaste halvåret. Det han behöver förbättra är väl egentligen att bli mer självkritisk i träningssituationer för att fortsätta sin utveckling vidare.