Grön mat med julens smaker

Hagby Artikeln publicerades
Omslaget till boken skulle egentligen vara ett helt annat, men Karin Olsson förklarar det som att ”någonting skavde”· Som ett test lade de ut massor av grönsaker på köksbänken. ”Och så blev det jättebra”.
Foto:Prolog Mat och Media AB
Omslaget till boken skulle egentligen vara ett helt annat, men Karin Olsson förklarar det som att ”någonting skavde”· Som ett test lade de ut massor av grönsaker på köksbänken. ”Och så blev det jättebra”.

Under fem år har Karin Olsson och Erik Cardfelt jobbat med sin kokbok om det vegetariska julbordet. I ”God grön jul” finns både omgjorda klassiker och helt nya recept. ”Man kan bli överraskad över hur lyckat det blir att ta en skiva kålrot med senap på en macka”.

Det säger Karin Olsson, som bor tillsammans med Erik Cardfelt i Hagby. Tillsammans har det gett ut fyra kokböcker, varav tre på det egna förlaget Prolog mat och media AB. Den senaste boken är ”God grön jul”.

– Varför äta kött på julbordet, när det finns så mycket gott vegetariskt att äta? säger Karin.

Det var också frågan paret ställde sig för några år sedan, när de åt ett vegetariskt julbord på Kastlösa bykrog. Efter det började idéerna snurra. Tillsammans har de stöpt om klassiska julbordsrätter, men även tagit fram nya.

Griljerad julrot och dillgravad pumpa. Majrovscarpaccio och skagenröra med avokado och tofu. Där finns också aubergill, en inlagd aubergine som tillsammans med olika såser kan ersätta sillen.

– Gemensamt för alla rätter är att vi vill ha den juliga smaken. Nejlika, kanel, kryddpeppar, saffran och apelsin är riktiga markörer som förknippas med julen. Sedan går de alltid att tvista till.

De har jobbat med boken från och till under fem år. Även under varma sommardagar har juldofterna spridit sig i deras tillagningskök. Och allt arbete med boken har paret gjort själva.

– Många säger att det är deras dröm att ge ut en egen kokbok. Jag tänker att det är ju min dröm också, och jag gör det. Det är ett träget gnatande och gnetande.

Förutom matlagningen har de skött fotografering och layout innan den färdiga boken gått till tryckeriet.

– Lagande, provsmakande och experimenterande tar många timmar. Men det går åt nästan ännu mer tid till att plåta maten, säger Karin.

Karotter har burits ut i trädgården och rätter har lagats om för att skapa den perfekta bilden.

I augusti gavs boken ut, för att den skulle finnas ute i god tid före jul. Framför allt säljs den på internet-sidor, men även av lokala bokhandlare.

– Liten hjälper liten. Vi är ett litet bokförlag och vill helst samarbeta med lokala bokhandlare.

När julen stundar kommer de själva att ha en stor del av bokens rätter på sitt eget julbord.

– Självklart. Möjligen har vi ett helt vegetariskt julbord, det skulle vara roligt. Om det inte finns någon släkting som emotsätter sig det, skrattar Karin.

Julmat

Karins tre favoriter

• Gubbröran och Skagenröran – ”Så lika originalet att man inte märker att det är något annat”.

• Aubergill - ”Blir så bra konsistens”.

• Stora vita bönor i hovmästarsås – ”Man tänker att det kan väl inte vara något, men det blir jättegott!”.

Visa mer...